Descoperire uimitoare făcută de o dronă: unde se află comoara arheologică veche de 7.000 de ani

de: Ozana Mazilu
09 06. 2023

Arta rupestră care datează de 7.000 de ani a fost descoperită de oamenii de știință cu o dronă, marcând una dintre primele dăți când tehnologia a fost folosită în acest fel.

Astfel, cercetătorii care studiază munții din jurul provinciei Alicante erau obișnuiți să fie nevoiți să facă drumeții către comorile arheologice ascunse ale regiunii, dar acum au demonstrat că poate exista o cale mai ușoară.

În timpul proiectului lor de cercetare „Artă rupestră și peisaje culturale în Munții Alicante”, arheologii au fost nevoiți să se confrunte cu forme de relief abrupte, terenuri neuniforme, în căutarea artei rupestre preistorice ascunse în munți. Experiențele lor l-au condus pe cercetătorul Francisco Javier Molina Hernández, un pilot antrenat de drone, la ideea că zborul ar putea fi o modalitate bună de a cerceta zona.

Descoperire arheologică făcută cu drona

„Această metodologie poate fi aplicată nu numai în cercetarea artei rupestre preistorice, ci și în studiile de patrimoniu legate de conservare, ținând cont de diferitele amenințări la adresa acestui patrimoniu, cum ar fi dezvoltarea urbană, exploatarea sau activități recreative și sportive în aer liber”, au scris autorii studiului.

„Deși această propunere se concentrează pe reprezentări preistorice, studiul siturilor arheologice similare din orice perioadă istorică ar putea fi util”.

Bineînțeles, zborul nu vă oferă o privire de aproape asupra artei rupestre preistorice pe care o oferă traversarea pe jos, dar cercetătorii au reușit să îmbunătățească și să mărească filmarea, folosind Photoshop, pentru a obține o imagine mai clară.

Având avantajul suplimentar de a accelera procesul de cercetare, se speră că viitoarele filmări cu drone ar putea stimula înțelegerea noastră asupra regiunii și a operelor de artă antice pe care le conține.

„Există multe zone inaccesibile ale munților Alicante”, a declarat Molina pentru Artnet News.

„Folosirea unei drone pentru a fotografia este o metodă rapidă, iar această descoperire recentă înseamnă că există multe picturi rupestre preistorice de găsit”.

Echipa va trebui să solicite permise speciale pentru a pilota drone cu camere compatibile în regiune, așa că până când vor ajunge mai multe imagini, trebuie să așteptăm.